WP_20160530_11_49_50_ProUvijek sam htjela biti predsjednica razreda. Imala sam neku žarku želju vidjeti kako je to, što to predsjednici razreda točno rade osim što su najvažniji u razredu. U 8. razredu ove godine vidjela sam kako je to.

Sve je počelo sa STAVi projektom.

Što je STAVi? Eh, to je jedan projekt koji se bavi osnaživanjem Vijeća učenika za aktivno i odgovorno djelovanje.

Svaka radionica bila je sve zabavnija i edukativnija. U početku smo svi bili uplašeni i sramežljivi, ali su nam voditeljice kroz igru, smijeh i razgovor pokazale da je sve lako kad imaš svoj stav.

U STAVi-ju smo naučili što je to ustvari Vijeće učenika te kako ćemo djelovati i što ćemo sve naučiti. Naučili smo kako se volontira i debatira te što su maligne bolesti. Saznali smo nešto više o dječjim pravima i komunikaciji s ljudima. Dobili smo ideje kako na neki kreativni način možemo nešto naučiti kroz igru npr. kako  pomoći prijatelju u nevolji, steći samopouzdanje, skupiti hrabrost i pričati s ravnateljem i pedagoginjom.

U 2. polugodištu nam je bilo malo teže zato što smo sami trebali voditi sastanke Vijeća učenika. Izabrali smo voditeljicu, zapisničare, glavne urednike (za objave na internetu i oglasnoj ploči) te smo tako stekli dojam kao da smo odrasli u svijetu malih. Kroz naše sastanke Vijeća učenika više smo pričali i raspravljali o nedostatcima naše škole te nam je u tome pomogla SWOT analiza (plakat na koji smo ih i napisali). Pokušali smo, ali i uspjeli riješiti neke probleme. Uvijek smo došli do nekog zaključka koji bi stvarno bio koristan i kojeg smo se trudili ispuniti.

Najveći uspjeh bila nam je akcija sakupljanja plastičnih čepova za djecu koja su oboljela od malignih bolesti. Ravnatelju i razrednim odjelima od 1.-8. razreda prikazali smo prezentaciju  o tome što su maligne bolesti, koje su najčešće i slično… Pored svakog koša za smeće postavili smo kutiju u koju bi išle sve želje jednog djeteta od malignog oboljenja –kutija puna plastičnih čepova koje bi mu omogućile liječenje, nešto što bi mu vratilo osmijeh na lice.

Razumjela sam da je biti predsjednik razreda jako zahtjevan posao, ali ništa nije teško kad nakon napornog školskog dana imaš ekipu i voditeljice koje se puno trude samo da vide tvoj osmijeh na licu.

Nikolina Laljak, 8.b OŠ Pavao Belas, Brdovec (predsjednica Vijeća učenika)

nzrcd Norway+Grants+-+GIF EEA+Grants+-+GIF (1)