Search
Close this search box.

NENASILNO RJEŠAVANJE SUKOBA

Dragi naši,

do sada ste se vjerojatno našli u situacijama u kojim ste s drugima imali različite stavove ili razmišljanja. To su mogli biti vaši prijatelji, braća, sestre, nastavnici, roditelji ili druge osobe. Do različitih stavova može doći kod manje važnih rasprava kao što je npr. tko je bolji glumac ili pjevač, ali i u važnijim situacijama kao što su vaša prava, uvjerenja, želje, možda osjećaj nepravde koji ste doživjeli.  Kada dođe do situacija u kojima su naši stavovi ili očekivanja različiti od druge osobe s kojom nešto raspravljamo, lako može doći do sukoba.  Sukob nije niti pozitivan ni negativan, ali je važno riješiti sukob i doći do mirne komunikacije u kojem ćete moći čuti i razumjeti drugu osobu. Ukoliko ste pokušali sukob riješiti agresijom, svađom ili nametanjem vlastitog mišljenja kao jedinog ispravnog niste radili na rješavanju sukoba. Jednako tako niste radili niti na rješavanju sukoba ukoliko ste se povukli i niste jasno iznijeli svoje mišljenje. To dovodi do potiskivanja vaših želja, stavova i razmišljanja što također nije dobro za vas. Nerazriješeni sukob može dovesti do dugotrajne frustracije i nezadovoljstva koji mogu izazvati osjećaje nelagode, zabrinutosti, gubitka samopouzdanja i samopoštovanja.

Zbog toga je u takvim situacijama izrazito važno riješiti sukob, ali na nenasilan način. Da bi sukobe mogli rješavati nenasilno, važno je znati slušati i razumijevati druge, imati strpljenja i pronaći rješenja koja mogu biti prihvatljiva za obje strane u sukobu.

Ako se ipak nađete u sukobu, ovo su savjeti koji vam mogu pomoći da poboljšate komunikaciju:

  • Smireno i jasno reci što bi želio/željela raditi
  • Pažljivo slušaj želje svojeg prijatelja/prijateljice (ili bilo koje druge osobe s kojom si u sukobu)
  • Objasni što i zašto nešto želiš i poslušaj njegove/njene razloge koji nisu u skladu s tvojima
  • Ako nešto ne želiš, jasno to reci i ukratko objasni zašto
  • Ako prijatelj/prijateljica nastavi inzistirati na nečemu što tebi nikako nije prihvatljivo, reci mu/joj da ti se to ne sviđa i da želiš da prestane navaljivati i nagovarati te na nešto
  • Razgovarajte o tome što mislite da je problem, poštujući jedan drugoga
  • Probajte zajednički naći rješenje
  • Pokušajte naći rješenje s kojim ste oboje zadovoljni

I za kraj zapamtite:

Ponašajte se prema drugima onako kako biste željeli da se oni ponašaju prema vama u sličnoj situaciji!

Program MPPI financijski podržavaju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zaprešić, Zagrebačka županija i Općina Brdovec.

Scroll to Top