Search
Close this search box.

Mladi za mlade: Kako se spremiti za ispitne rokove?

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” i volonterske pozicije putem kojem želimo mlade naše lokalne zajednice uključiti u rad Centra za mladež Zaprešić donosimo novi tekst i još jednu priču mladih za mlade. Naša nova volonterka Josipa Juroš napisala je članak o svom iskustvu s ispitnim rokovima. ? Cijeli tekst pročitajte niže te ga slobodno podijelite s vašim prijateljima! Želimo vam što uspješne i bezbolnije rokove! 🙂

Kako se spremiti za ispitne rokove?

1140-yeager-sell-your-used-books.imgcache.rev661df3f628ce819a8306ca96aa6bc36f

“Stiglo je i to doba godine kojem se studenti posebno raduju – rokovi! Oni variraju ovisno o fakultetu, a meni kao studentici javne uprave pri Pravnom fakultetu u Zagrebu traju već tjedan dan i odvijat će se sve do srpnja. Mnogima možda ovo stresno razdoblje još nije započelo pa ću pisanjem o vlastitom iskustvu nastojati s vama podijeliti nekoliko savjeta o tome kako što bezbolnije odraditi rokove s uspješnim ocjenama i rezultatima.

Prije svega, kada sam upisivala fakultet, nisam očekivala da će ovo doba rokova postati zapravo jedno stresno i kaotično razdoblje. Dobila sam dojam da se studenti vrlo lako mogu dovesti u situaciju zaostataka koji se ponekad ispravljaju i po pola godine, godinu! Stoga sam se odlučila posvetiti istraživanju svega onoga što mi može olakšati pripremu ispita.

Otkrila sam puno stvari koje mi olakšavaju ovo doba, a prvi koji imam podijeliti s vama je sljedeći – ako ste u mogućnosti, obavezno idite na predavanja! Iako su za redovne studente ona obavezna, moj je savjet da bez obzira na svoj status i obveze iskoristite ovu mogućnost najbolje što znate te da ih pohađate i ukoliko ne postoje posebni uvjeti za dobivanje potpisa i izlazaka na ispitne rokove. Razumijem da je to obveza, ponekad i žrtva, no smatram da su oni zaista ključni za razumijevanje gradiva te povezivanja teorije i prakse. Profesori vam u većini slučajeva stoje na raspolaganju za sva pitanja vezano uz gradivo, a i činjenica je ga oni najbolje znati i objasniti. Osim toga, bonus je i to ako zapamte vaša lica! 🙂

Sljedeće što preporučam i što je zaista važno je dobra organizacija. Za početak proučite kada vam je ispitni rok te pokušajte cijelo gradivo podjednako rasporediti na vrijeme do istoga. Recimo, ja sam se za najveći ispit ovog semestra spremala za prvi rok u lipnju te sam se za njega učila oko mjesec dana. Ispiti koji nemaju toliku količinu literature spremala sam paralelno s velikim ispitom. Preporučam vam da istražite pojedinosti o svakom kolegiju, raspitajte se što pojedini profesori vole pitati, odnosno što svaki od njih traži i na što se fokusira. Smatram da je to vrlo bitno jer ako si posložite u glavi sve te informacije i organizirate se po tome, već ste na pola puta do uspjeha! 

Nadalje, ukoliko pojedini kolegiji imaju kolokvije – iskoristite ih maksimalno! Npr. u mome slučaju situacija je ovakva. Po semestru imam cca 6 kolegija, a svega njih 1-2 ima kolokvije stoga ih obvezno iskorištavam. Tako ću sada u lipnju ići samo na upis ocjene, a svoje vrijeme i energiju ću moći usmjeriti na pripremu nekih drugih kolegija. 

Na početku studiranja nisam znala kako pravilno učiti za fakultet jer se do sada nisam nikada našla u situaciji da moram proučiti toliku količinu literature, knjiga i zakona. Kroz srednjoškolsko obrazovanje stekla sam pogrešne navike učenja. Tako sam prilikom dolaska na fakultet imala naviku učiti po 8-9 sati dnevno. Rijetko kada bih radila pauze, izlazila van te je zapravo moj cijeli fokus bio usmjeren na knjigu i skripte. To me je dovelo do toga da bi me pekla savjest u slučaju kada nisam bila za radnim stolom. U to doba kada sam tako učila imala sam najlošije rezultate. Također, svaki ispitni rok bih se razboljela od stresa. Shvatila sam da nešto moram mijenjati! U početku mi nije mi  bilo jasno što radim pogrešno, no s vremenom sam shvatila „u kojem grmu leži zec“ – mozak treba predah jer ne može funkcionirati cijeli dan kao stroj. Počela sam jednaku količinu vremena trošiti na učenje, ali sam ga s vremenom naučila puno bolje rasporediti. Također, odlučila sam promijeniti i samu filozofiju pristupa učenju – postavila sam si sljedeće pitanje „Ako si učila, zašto si ne bih priuštila neki užitak? Npr. kavu s prijateljima, poneki izlazak, šetnju – što god! Zaslužuješ se nagraditi za sav uloženi trud. Trudiš se, to je najbitnije, kao i tvoje zdravlje. Onaj tko nije studirao stvarno ne može ni shvatiti kakav je to stres i koliki je pritisak.“

Od tada je krenulo nabolje i ne mogu vam opisati koliko sam bila zadovoljnija. Od tada nisam pala niti jedan ispit, a ocjene mi nikada nisu bile bolje! Jednostavno sam shvatila da mozak treba predah i da jednostavno morate slušati svoje tijelo, jer ako ne ide, jednostavno stanite i napunite baterije.  Naravno, ovo se možda ne može primijeniti za svaku struku. Moj fakultet je fokusiran na zakone, prava i teoriju za koju je potrebna velika količina vremena, a vaš je možda prirodoslovni ili tehnički. Prilagođavajte se svojim zahtjevima! Naučit ćete s vremenom kako učiti na najproduktivniji način. Ovo su samo neki od savjeta koji su meni izrazito pomogli i spasili me. Svima vam želim sreću i puno dobrih ocjena!”

Josipa Juroš, volonterka

Ako se i ti želiš uključiti u pisanje članaka mladih za mlade, slobodno nas kontaktiraj putem:

  • maila voditeljice projekta, Anamarija Juroš: anamarija@czmz.hr
  • mobitela Info centra: 091/7813-961
  • telefona Centra za mladež Zaprešić: 01/3311-711
  • Facebook stranice projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića”: https://www.facebook.com/infocentarzapresic/
  • osobnog dolaska u Centar za mladež Zaprešić u uredovno radno vrijeme, na adresi Matije Gupca 4, Zaprešić.

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

Scroll to Top