Planiranje novogodišnjih odluka

Krajem prosinca, često se okrećemo analizi godine koja odlazi i planovima za godinu koja dolazi. Donosimo odluke o zdravijem načinu života, pomicanju osobnih granica, većoj brizi o sebi, razvoju hobija itd. Novogodišnje odluke pomažu nam da se bolje povežemo sa sobom i svojim potrebama. Kako vam planiranje novogodišnjih odluka nebi bilo novo razočaranje predlažemo vam da pri planiranju razmislite o slijedećim stvarima:

  • izdvojite vrijeme za analizu prošle godine i zapišite čime ste u njoj zadovoljni, a što bi promjenili
  • pitajte se što vama treba, što vam nedostaje, čega vam je previše
  • izaberite nešto što će vam donjeti veće zadovoljstvo u život, što je za vas zdravo i korisno
  • izaberite cilj koji odgovara na vašu potrebu, a ne nešto što drugi misle da biste trebali
  • napravite plan (odredite jasan, mjerljiv, vremenski određen i realan cilj)
  • tražite podršku okoline ako vam je potrebna

Kako izgledaju MUDRO ciljevi?

MJERLJIV

Cilj je potrebno definirati tako da ga možemo izmjeriti. Odaberite jedinicu mjere kako biste mogli pratiti koliko se približavate cilju. Primjer mjerljivog cilja je: „Svaki dan napravit ću 10 trbušnjaka.”

U VREMENU

Kako ne biste odugovlačili s provedbom cilja, važno je odrediti kada počinjete i koji je rok za izvršenje cilja. Primjer cilja koji je vremenski određen je: ” Pročitat ću knjigu u periodu od ponedjeljka nedjelje tako da svaki dan čitam 2 sata.”

DOSTIŽAN

Cilj treba biti takav da potencira razvoj, no istovremeno treba biti i realan s obzirom na
trenutnu situaciju i razinu kompetentnosti. Primjer realnog cilja je: “U idućih mjesec dana šetat ću 3 puta tjedno po 30min.”

REALEVANTAN

Važno je znati koja je svrha cilja koji određujemo te on treba biti u skladu s našim
vrijednostima i nama bitan. Primjer relevantnog cilja je: “Upisat ću tečaj engleskog jezika jer to već dugo želim i pomoći će mi u napredovanju na poslu.”

ODREĐEN

Cilj treba biti specifično određen jer neodređen cilj daje nejasne rezultate. Primjer određenog cilja je: “Do kraja mjeseca želim položiti dva ispita tako što ću učiti
svaki predmet svaki dan po 2 sata.”

Za promjenu koja vam je potrebna ne morate čekati 1.siječnja, a ako i zapnete u ostvarenju ciljeva, ostanite blagi prema sebi. Prođite ponovo kroz korake za određivanje ciljeva, a ako ne možete sami, tražite pomoć okoline ili stručne osobe. Traženje pomoći, uvijek je hrabar čin,

Članak je nastao u sklopu projekta Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja koji financijski podržava Zagrebačka županija.

Scroll to Top