Briga o mentalnom zdravlju nije ili-ili

Danas se sve više piše o važnosti brige o sebi i vlastitom mentalnom zdravlju. Postoji sve veći broj članaka, emisija, podcasta i objava na društvenim mrežama koji govore o temi mentalnog zdravlja. Riječ je o pozitivnim promjenama u društvu koje nas potiču da promišljamo o svom mentalnom zdravlju i načinima na koje možemo brinuti o njemu. Također, raste i svijest o tome da teškoće mentalnog zdravlja nisu “sramota”, već nešto što se može dogoditi svakome od nas u nekom razdoblju života.  Iz svega navedenog nastalo je more informacija o tome što briga o sebi je i kako brinuti o sebi. 

Od velike količine informacije, puno njih je korisno, ali možemo naići i na one koje mogu pokazivati iskrivljenu sliku o tome što je briga o sebi i kako ona izgleda. Kao što sam naslov članka govori, briga o sebi nije ili-ili. Znači da briga o sebi nije rigidna, nije nešto što je uvijek, nikad i jednako za svaku osobu. 

Svaka osoba je drugačija. Ovisno o nama, trenutku u životu u kojem se nalazimo i kontekstu u kojem živimo briga o sebi može izgledati drugačije. 

Brinuti o sebi znači prihvaćati ugodne i neugodne emocije. Ponekad djeluje kao da su ljudi koji brinu o sebi uvijek sretni i zadovoljni. Međutim, to nije istina. Brinuti o sebi znači i prihvaćati neugodne emocije kao sastavni dio života te kao signale koji nam šalju važne poruke. 

Briga o sebi može biti ugodna i neugodna. Brinuti o sebi može značiti ugoditi sebi, raditi nešto što nam donosi zadovoljstvo i ispunjenje. Međutim, brinuti o sebi znači ponekad napraviti i nešto što nam je stresno i teško.

Briga o sebi može biti odmor i rast. Ponekad brinemo o sebi tako da se odmorimo, stanemo, a ponekad tako da se mijenjamo i rastemo. 

Briga o sebi može biti spontanost i planiranje. Ponekad brinemo o sebi tako da napravimo nešto spontano, drugačije, u trenutku, a ponekad tako da planiramo i postavljamo ciljeve. 

Brinuti o sebi znači upoznati i prihvatiti različite dijelove sebe. One koji su nam dragi, ali i one kojih se sramimo.

Briga o sebi nije ili-ili. Ona obuhvaća ravnotežu, fleksibilnost i nježnost prema sebi. 

Briga o sebi je svjesno biranje onoga što nam je u ovom trenutku potrebno, onoga što je u skladu s našim potrebama i kontekstu u kojem se nalazimo. 

Ona može izgledati kao: odmor, tjelovježba, kuhanje variva, naručivanje pizze za ručak, izlazak s društvom, ostajanje kod kuće, razgovor o izazovu s kojim se suočava, izražavanje izazova kroz crtež, razgovor s prijateljicom, razgovor sa psihoterapeutom, upuštanje u nove izazove, odmor u zoni komfora, preuzimanje novih zadataka na radnom mjestu, odbijanje novih zadataka na radnom mjestu, čitanje self help literature ili čitanje ljubića ili krimi romana.

Kroz kartice za brigu o sebi željeli smo ponuditi različite načine na koje možemo brinuti o sebi. Zato što briga o sebi ni jedna jedina, uvijek ista za sve i uvijek ista za jednu osobu u svakom trenutku.

Pratite nas i dalje 🙂

Projekt Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja provodi se uz financijsku podršku Zagrebačke županije i Ureda za udruge.

 

Scroll to Top