BUDUĆIM BRUCOŠIMA, SVIMA KOJI SU MATURIRALI I ONIMA KOJI (NE) ZNAJU KOJIM PUTEM DALJE

Za početak, svim maturantima čestitke na završetku trogodišnjeg/četverogodišnjeg obrazovanja! Obavezan dio školovanja je gotov i već sada za neke kreće „pravi život“, a za neke zadnja stepenica prije „pravoga života“ – fakultet. Neki su ponavljali mature na jesen jer nisu bili zadovoljni pokazanim znanjem na ljeto ili su pali neki predmet. Drugi su odlučili pauzirati godinu jer još nisu sigurni što žele dalje u životu ili nisu upali na željeni fakultet pa će neke mature možda ponavljati sljedeće godine. U nastavku slijedi kratak tekst za sve one koji nisu bili zadovoljni rezultatima mature, ponavljali maturu na jesen, ne upisali prvi izbor fakulteta ili pauziraju godinu te tri priče mladih koji nisu odmah uspjeli upisati što su željeli te kako su se pripremali za sljedeću godinu, sazreli, ali i promijenili neka mišljenja.

A za sve one koji nisu zadovoljni rezultatima, pali su neki predmet pa su ga ponavljali na jesen, za one koji ove godine neće upisati prvi izbor i željeni fakultet i one koji će se možda nakon prve godine prebaciti na neki drugi fakultet (ali i mnoge druge)…

Svi smo mi ljudi i imamo svojih boljih i lošijih dana. Jedan dan možemo biti 100% sigurni u svoje znanje i može nam se činiti da nam je samo nebo granica, ali nas na ispitu koji nam određuje budućnost može „pojesti“ trema, strah, ali i utjecaj mnogih psihičkih i fizičkih faktora (učionice bez klime uz velike vrućine vani, malaksalost, onaj užasan osjećaj u želucu koji nam se pojavi kada znamo da moramo dati sve od sebe i javlja se strah i zabrinutost, te mnogi drugi) koji u tom trenutku imaju veliki utjecaj na to kako ćemo napisati ispit. Nismo svi isti pa se tako svatko od nas na različite načine suočava sa stresom. Nekoga će baš taj strah „koštati“ ocjene, a nekome će trema dobro doći da se više fokusira na zadatke. Nakon mature svi ste se suočili s rezultatima koji su bili bolji ili lošiji i prema tome ste upisali željene fakultete, ili one koji vam možda i nisu bili prvi izbor. Neki su možda odlučili pauzirati godinu kako bi se više „pronašli“ i vidjeli što stvarno žele, a neki su upisali nešto da ne izgube studentska prava pa će se sljedeće godine premjestiti na neki drugi fakultete. Iako sve te odluke sada izgledaju zastrašujuće, s gledišta studentice koja je sada upisala drugu godinu fakulteta i koja je prošle godine isto strepila oko rezultata matura i upisa na fakultet, mogu vam reći da nije kraj svijeta. Iako sam ja upala na svoj prvi izbor i bila zadovoljna rezultatima mature,  ispričat ću vam priče troje prijatelja/poznanika koji prve godine nisu upisali svoj prvi izbor.

 

PRIČA PRIJATELJA

Na jednome ispitu iz izbornog predmeta koji je mome prijatelju trebao za upis na željeni fakultet, on nije stigao prepisati većinu rezultata na list s odgovorima i pao je taj predmet na ljetnom upisnom roku te nije mogao prijaviti željeni fakultet. Iako je bio vrlo razočaran sobom i cijelom situacijom, brzo se sabrao, još više učio i na jesen položio dotični ispit pa je ove godine upisap fakultet koji mu je bio na 2. mjestu po želji, ali u istom smjeru i istim predmetima kao 1. izbor samo na drugoj lokaciji. Njegova želja za upis dotičnog fakulteta vidi se i u tome da je cijelu godinu kontinuirano radio sve ono što su njegovi prijatelji radili i učili na fakultetu koji on nije uspio upisati prošle godine kako bi, kada ga upiše ove godine, već usvojio dobar dio gradiva da mu prva godina bude lakša.

 

PRIČA PRIJATELJICE

Naime, moja prijateljica nije upala na izbore za fakultet koje je odabrala i koji su je prošle godine veoma zanimali. Također, nije bila odviše zadovoljna niti rezultatima jednog obaveznog ispita pa ga je otišla ponovno polagati na jesen. Na jesen na dotičnim fakultetima koje je prijateljica željela više nije bilo mjesta pa je otišla stažirati godinu dana i odlučila fakultet upisati sljedeće godine, odnosno 2022. godine. U godini dana stažiranja, uvidjela je da ju više ne zanimaju iste stvari koje su ju zanimale prošle godine i da iako još nije potpuno sigurna što želi studirati, sada se više pronalazi u drugome poslu. Ove godine je ponovno prijavila fakultete koji je sada zanimaju i čeka rezultate s jesenskog upisnog roka, ali smatra da bi trebala upasti. Sama je rekla kako je više sazrela u ovih godinu dana, više se pronašla u životu i vidjela kroz stažiranje što znači rad i kako će joj izgledati život nakon što završi fakultet koji upiše ove godine. Prema njenim riječima, godina dana koju je stažirala i odlučivala što želi studirati neće joj značiti ništa u životu, a s druge strane, značit će joj puno što je više mogla saznati o fakultetima, a ne odlučiti sve na brzinu kao većina maturanata u završnom razredu srednje škole.

 

PRIČA POZNANICE

Za kraj, priča djevojke iz moje srednje škole koja je bila godinu starija od mene i koja je prve godine upisala fakultet koji joj nije bio prvi izbor i baš ono što je htjela. Naime, ta djevojka bila je donekle zadovoljna fakultetom koji je upisala, ali se nije pronalazila u tome koliko bi se pronalazila na fakultetu koji joj je bio prvi izbor. Nakon prve godine, ta djevojka je odlučila ponovno pisati jedan izborni predmet i otići na prijemni za fakultet koji je prošle godine žarko željela upisati. Iz drugog pokušaja, ta djevojka je upisala željeni fakultet i sada je uistinu zadovoljna onime što studira.

 

 

Nadam se da sam vam kroz ovih nekoliko priča dala uvid u to da ništa nije nemoguće, da to što možda ove godine nećete upisati željeni fakultet nije „smak svijeta“, jer možda ćete se više pronaći u nečemu drugome. Mnogo studenata nakon prve godine uvidi da im fakultet koji su upisali „ne leži“. Ovim ljudima se na kraju sve posložilo u najboljem mogućem smislu, a vjerujem da će i isto biti i vama. Nemojte odustati od onoga što doista želite, slijedite svoje snove i radite za njih, a ako nešto i ne bude išlo direktno u pravcu koji ste si zamislili, ići će u nekom drugom i možda baš taj pravac na kraju bude najbolji za vas!

 

Autorica teksta:

Iva Štritof

Scroll to Top