Search
Close this search box.

Cilj…prvi korak prema uspjehu…

Jedna od specifičnosti rada na Preventivnom programu MPPI je uključivanje korisnika u proces definiranja ciljeva rada.

Iako Program ima unaprijed određen opći („Doprinijeti razvoju zdravog, brižnog i tolerantnog društva“) i specifični cilj („Potaknuti stvaranje poticajnog okruženja za kvalitetan razvoj djece, mladih u riziku i njihovih obitelji.“) naša priča o ciljevima ne završava na tome.

Prva dva mjeseca rada s korisnicima koristimo za upoznavanje, definiranje pravila rada, razvoj grupne suradnje i povezanosti te postavljanje njihovih individualnih ciljeva. Ciljeve postavljamo za svako uključeno dijete, obitelj te grupu djece i mladih.

Ciljevi su uvijek usklađeni s potrebama, interesima i mogućim rješenjima problema s kojima se korisnici susreću, a važno je što u sam proces uključujemo sve skupine na koje se ciljevi odnose. S djecom i mladima o ciljevima razgovaramo na radionicama, a za ciljeve rada s obitelji odvojimo vrijeme tijekom individualnih susreta s roditeljima i ostalim članovima.

Osim što je postavljanje ciljeva važno za procjenu uspješnosti našeg rada u okviru Programa bitno je i jer omogućuje djeci, mladima i roditeljima zanimljivo iskustvo i učenje metode koju mogu koristiti i inače u životu… školi, poslu i obitelji.

Dobro postavljeni ciljevi nam omogućuju ostvariti naše snove, povećavaju svjesnost o onome što želimo u životu i o načinu na koji ćemo doći do toga.

 

Kada određujemo svoj cilj važno je potruditi se da bude postavljen MUDRO

Treba biti:

Mjerljiv: Možete li procijeniti svoj napredak?

Uvremenjen: Koji je rok za ostvarivanje Vašeg cilja?

Dostižan: Je li taj cilj trenutno unutar Vašeg dosega?

Relevantan: Je li vaš cilj relevantan za ono čemu težite u životu?

Određen: Znate li točno što sve taj cilj uključuje?

„U američkoj srednjoj školi Ivy League provedeno je 1953. godine istraživanje u kojem su sudjelovali maturanti te škole. U istraživanju im je postavljeno pitanje Imate li jasne i napisane svoje životne ciljeve?.

Samo tri posto učenika imalo je napisano svoje planove i ciljeve za budućnost.

Dvadeset godina kasnije, 1973. godine, istraživači su ponovno potražili nekadašnje maturante. Otkrili su da je 3% maturanata koji su imali napisane svoje ciljeve zarađivalo više od svih ostalih 97%. Također su, po svojim samoprocjenama, bili zadovoljniji i sretniji od ostalih.“

Dubravka Miljković i Majda Rijavec, Kako biti bolji

 

Koji su Vaši životni ciljevi? Zapišite ih! 

 

 Program MPPI financijski podržavaju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH/Hrvatski zavod za javno zdravstvo, grad Zaprešić, Zagrebačka županija i općina Brdovec.

logo donatora...

Scroll to Top