Kako uvjerljivo zagovarati svoje stavove i ideje… – Projekt STAVi

OŠ Pavao Belas

U utorak, 01. prosinca 2015. godine, u OŠ Pavao Belas u Brdovcu održane su 2 radionice s predstavnicima Vijeća učenika na temu debate.

Prilikom ove radionice prisutni učenici i učenice su imali mogućnost iskusiti sudjelovanje u brzoj debati te se kao članovi afirmacijske i negacijske grupe zalagati da pobjede upravo njihovi argumenti. No, prije vlastitog okušavanja u glavnoj aktivnosti radionice, teorijsko znanje i nove vještine imali su priliku usvojiti putem edukativnog videa koji je prikazao pravu debatu.

Učenicima se ova radionica jako svidjela. Uvidjeli su koliko je važno biti dobro pripremljen za zastupanje pojedinih argumenta jer im upravo to donosi pobjedu. Također, istaknuli su kako su tijekom ove radionice imali priliku iskoristiti znanja i vještine koje smo usvojili na radionicama koje su se ticale ljudskih i dječjih prava, komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina.

Anamarija Juroš

 

 

OŠ Ljudevita Gaja

U tjednu od 30.11. do 4.12.2015. na radionicama projekta STAVi, s predstavnicima i predstavnicama Vijeća učenika ciljevi su bili: upoznati učenike s pojmom debate, važnosti debate i načinima debatiranja, informirati učenike kako kroz debatu mogu argumentirati stav koji zastupaju, potaknuti učenike na drugačije i nove načine raspravljanja o određenoj situaciji ili stvari.

Tema predstavnika i predstavnica Vijeća učenika od 5. do 8. razreda bila je „Maturalac“. Rezultat debate je bila pobjeda afirmacijske ekipe. S predstavnicima i predstavnicama od 1. do 4. razreda tema debate je bila „Televizija je korisna“. Pobjedu je odnijela negacijska ekipa. Predstavnici i predstavnice su svim snagama branili i zastupali svoje argumente i u tome su svi bili podjednako dobri. Nijanse su odlučivale.

Na radionici za starije predstavnike i predstavnice u ulozi sutkinje sudjelovala je školska psihologinja Anja Rajčević.

S ovom temom smo završili 8. radionicu i polako, ali sigurno ulazimo u završnicu radionica J

Vendi Keserica

 

Scroll to Top