Search
Close this search box.

Mladi za mlade: A danas je dan čega ono?

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalazi se 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.

A danas je dan čega ono?

isabellaDragi čitatelji,

naravno nisam mislila samo na državne blagdane koji se godinama izmjenjuju u Lijepoj Našoj. Ovdje naglasak stavljam na dane planete zemlje, voda, smijeha, svjetski dan Nutelle (meni jedan od dražih), dan zagrljaja i ovako možemo 365 dana objasniti jer je svaki dan, dan u kojem nešto obilježavamo. Iskreno, ranije u životu se nisam previše zanimala za te sve silne dane. Da ih skupiš sve možeš baciti pogled na link

Promišljanjem o danima provedenim u obrazovnom sustavu uvidjela sam da se uvijek pazilo na te dane i rekla bih da ima nešto u tome. Osim što učiteljice imaju back up plan za kreativni dio nastave (aha, danas je prvi dan proljeća, crtat ćemo visibabe i japanske trešnje), osjećaš se ugodno jer si obilježio to nešto, dao mu značaj, odao poštovanje. Barem ja imam takav osjećaj, a vjerujem i ti koji čitaš. I evo nas konačno i kod moje današnje poante, naslov je mamac jer sam sigurna da još neke zanima to. Ovaj tjedan posebno je popularan- Svjetski dan poezije, Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije i Svjetski dan Downova sindroma. Kao budućoj psihologici (brojim sitno dane) smatram treći dan najbitnijim. Rekla bih da kod adolescenata (nažalost) poezija baš i ne prolazi te da ćemo se načekati novih Cesarića i Ujevića. U Hrvatskoj kao zemlji okrenutoj zapadu mislim da se uspješno nosimo s eliminacijom rasne diskriminacije. Bilo bi mi drago da i za treće mogu jednako reći, ali  na tom trećem moramo još puno raditi. Simbolika sadržana u nošenju različitih čarapa je lijepa, ali ako se naše srce ne mijenja u pristupu prema Downićima onda smo daleko od zapada. Djeca s posebnim potrebama, osobe s različitim sindromima pa tako i oni s Downovim sindromom na papiru su prihvaćeni, ali u praksi su pomaci i dalje prespori i premali. Jučer smo se sjetili posebno njih i to obilježavanje njihova dana može nam biti ohrabrenje da izađemo iz svoje ugodne zone i pristupimo takvom djetetu ili odrasloj osobi jer te ona čeka otvorena srca puna topline i radosti.  Nažalost nisam imala prilike raditi s Downićem, ali poznajem ih nekoliko i uvijek zrače toplinom. Sjećam se izjave majke šestero djece među kojima je i  sin s Downovim sindromom koja je  izrekla jednu tako istinitu tvrdnju: “On nas čini obitelji koja zna prihvaćati, iskreno voljeti i radovati se svakom novom danu i uspjehu”. Dopustimo i mi Downićima da nas rastope svojom toplinom i radošću i neka nam budu uzor u životu kako u svakom danu ostati radostan i pobjednik. Jednako tome, pomozimo svojim stavom društvu da Downiće još bolje prihvaća i brine o njima jer oni to uistinu zaslužuju.

Video: DEAR FUTURE MOM | March 21 – World Down Syndrome Day | #DearFutureMom

Gabrijela Matić, volonterka

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” i volonterske pozicije putem kojem želimo mlade naše lokalne zajednice uključiti u rad Centra za mladež Zaprešić donosimo još jednu priču mladih za mlade, volonterke Gabrijele Matić. Ako se i ti želiš uključiti u pisanje članaka mladih za mlade, slobodno nas kontaktiraj putem:

  • maila voditeljice projekta, Anamarija Juroš: anamarija@czmz.hr
  • mobitela Info centra: 091/7813-961
  • telefona Centra za mladež Zaprešić: 01/3311-711
  • Facebook stranice projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića”: https://www.facebook.com/infocentarzapresic/
  • osobnog dolaska u Centar za mladež Zaprešić u uredovno radno vrijeme, na adresi Matije Gupca 4, Zaprešić.

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

Scroll to Top