Search
Close this search box.

Mladi za mlade: Kako je živjeti u dvorcu grofa Oršića?

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” pokrenuli smo volontersku poziciju namijenjenu svim mladima od 15 do 29 godina koji se žele uključiti u promociju putem pisanja informativnih članaka za druge mlade. Naša volonterka Gabrijela Matić donosi prvi članak u kojem je pisala o temi volontiranja u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Njezin tekst prenosimo u cijelosti nadajući se da će on postati nadahnuće i za druge.

Kako je živjeti u dvorcu grofa Oršića?

fgf

Gornja Bistra. Nekima je to asocijacija na lijep zavičaj, drugima na poznatu pizzeriju koja se nalazi u blizini, trećima na kraći put do vrha Medvednice, a meni? Meni je Bistra dvorac s djecom. Dvorac obitelji Oršić izgrađen u baroknom stilu dom je malih i malo većih anđela. Smješten podno Sljemena, dvorac je u društvenom vlasništvu od 1946. Život u dvorcu mnogi smo sanjali još kao djeca, ali svijet koji sam ja otkrila ušavši u dvorac u Bistri jedna je sasvim druga priča. Dati svoje dragocjeno vrijeme besplatno za drugog, bez osobnih sebičnih namjera, mogućnost je koju kao studentica koristim sada, što je više moguće jer jednog dana neću imati toliko slobodnog vremena. Volonterski rad ostavlja u meni osjećaj sreće jer svojim skromnim doprinosom koristim zajednici i društvu.  Društvo bez solidarnosti za mene ne bi bilo dobro, a u dvorcu vam djeluje jedno pravo društvo, pravi tim. Čini ga medicinsko osoblje, djeca oboljela od kroničnih bolesti koja su korisnici bolnice te volonteri iz Italije i Hrvatske.

gfdgfd

Hodajući do bolnice imaš jednu želju koju želiš ostvariti, jedan jedini cilj, a to je da uljepšaš dan tom djetetu. U Bistri naučiš kako je ljubav najvažnija, kako je malo potrebno za sreću i kako tek dajući sebe drugom možeš biti u potpunosti sretan. Bistra te uči međunarodnoj suradnji s volonterima iz Italije te i od nekoliko djece koja su tamo smještena, a koja mogu govoriti, naučiš i pokoju talijansku riječ. Uspijevaš se „izboriti“ sa večerom i hranjenjem jer se koji puta stanovnicima dvorca ne sviđaju spremljene delicije. Usvojene informacije iz knjiga vidiš konkretno u bolnici. Vidiš djecu koja su zbog genetske pogreške, problema pri porodu rođena s fizičkim i mentalnim nepravilnostima, žive s problemima o kojima ni ne pomislimo u svom životu. Susretneš lica djece koja pate od kroničnih bolesti i u njihovom pogledu otkriješ koliko žeđaju za ljubavi. Iako su medicinski zbrinuti, sestre se ne mogu posvetiti i udijeliti pažnje i ljubavi onoliko koliko bi svakom djetetu bilo dovoljno. Bistra te nauči kako pružati ljubav djeci koja uglavnom ne govore promatrajući njihov govor tijela, prateći kada se njihove usne saviju u smiješak. U tom, kada uočiš to savijanje usana u smiješak, upravo tada znaš da si ostvario cilj, da si mu/joj uljepšao dan. Napuhani balon u jednoj od duginih boja posebno ih veseli pa skoro svaki put pokušavam ne zaboraviti na paket balona. Također, osoblje bolnice redovito ažurira popis namirnica i stvari koje se mogu donirati za potrebe djece. Ukoliko si zainteresiran/na za posjetu javi se u Centar za mladež Zaprešić na adresi Matije Gupca 4, Zaprešić, i organizirat ćemo grupni odlazak u posjetu djeci u Bistri.

Bistra se veseli tebi, sadašnji i budući njegovatelju koji ćeš zajedno sa mnom gurati kolica s djecom kroz perivoj oko dvorca u ovim toplim i sunčanim danima koji nam se približavaju. Čeka na tebe, baš tebe, društvo u Bistri jer ljubavi nikad ne može previše. Dočekat će te raširenih ruku i otvorena srca.

Gabrijela Matić

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

Scroll to Top