Search
Close this search box.

Mladi za mlade: Zašto (odmah) početi volontirati?

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” i volonterske pozicije putem kojem želimo mlade naše lokalne zajednice uključiti u rad Centra za mladež Zaprešić donosimo novi tekst i još jednu priču mladih za mlade. Naša volonterka  napisala je kratak osvrt što je to nju potaknulo da počne volontirati. Cijeli tekst pročitajte niže te ga slobodno podijelite s vašim prijateljima! 🙂

Zašto (odmah) početi volontirati?

SLIKAAko ste osoba poput mene koja ponekad puno planira, ali malo realizira nadam se da će vas moje iskustvo potaknuti na akciju. 

Prije nekoliko godina u meni se pojavila želja za volontiranjem. No, kao što to često i biva, prije samoga početka shvatila sam da uz fakultetske obveze nemam vremena posvetiti se volontiranju iako sam mu trebala posvetiti svega tjedno par sati… i trebalo mi je nekoliko godina da shvatim da nije problem u vremenu već u nedostatku volje. Tako sam tek nedavno, potaknuta prijateljičinim iskustvom koja se već godinama s vremena na vrijeme uključuje u volonterske akcije, shvatila da poslovno iskustvo koje želim mogu steći mogu volontiranjem.

U posljednje vrijeme osjećala sam nezadovoljstvo jer svaki posao koji bih radila, radila sam zbog novaca i to je jedino što bi mi taj posao i donio. Ono što sada želim je dobiti iskustvo koje će me obogatiti duhovno, a ne materijalno i nakon kojega ću vidjeti da sam nešto dobro i kvalitetno napravila, a ne samo promjenu na svojem računu jednom mjesečno. I već par sati nakon odluke i prijave dobila sam priliku ostvariti svoje želje i početi volontirati. Jedna od najpozitivnijih stvari kod volontiranja je svakako to što će vas većina udruga koje primaju volontere dočekati raširenih ruku, nevezano uz to tko ste, što ste, vaše obrazovanje i prijašnje iskustvo, bitna je samo vaša dobra volja. Ako mislite da je volontiranje super i baš bi se voljeli pridružiti nekoj volonterskoj skupini, ali imate puno obveza na poslu, fakultetu, u školi te vam jednostavno ne ostaje vremena za volontiranje, razmislite koliko vremena tjedno provedete gledajući televiziju, na kompjuteru ili ne radeći ništa i ne bi li bilo bolje da bar dio tog vremena izdvojite radeći nešto pozitivno za svoju lokalnu zajednicu, ljude oko sebe te naravno i za sebe. Stoga ako imate želju volontirati, ali čekate pravi trenutak, bitno je da shvatite da je najbolje vrijeme za početi volontirati upravo sada!

Slika8U Centru za mladež Zaprešić putem projekata Lokalni volonterski centar Zaprešić i Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića možete saznati više o volontiranju i aktualnim projektima te kako se uključiti u zajednicu. Također, na internetskim stranicama Volonterskog centra u Zagrebu možete pronaći popis lokalnih i međunarodnih projekata koji traže volontere iz različitih područja i garantiram vam da ćete se sigurno najmanje za jedan zainteresirati. Kada nađete projekt koji vas interesira, jednostavno se prijavite i pričekajte odgovor. O samom volontiranju još uvijek, iz vlastitog iskustva, ne mogu puno govoriti, ali sam sigurna da iz svakog projekta izlazite sa zanimljivim iskustvima i novim poznanstvima i sumnjam da će vaš prvi odrađeni projekt biti i zadnji. Stoga jedino što vam treba da se konačno odlučite volontirati je malo želje i malo više odlučnosti. Moja volontersko iskustvo tek je na svojem početku, nadam se da će i vaše ubrzo početi!

 volonterka Centra za mladež Zaprešić

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

Scroll to Top