Na volonterskom projektu „Srce po srce: 100 (po)100!“ održano niz volonterskih akcija

Volonterski projekt “Srce po srce: 100 (po)100!” novi je projekt kojeg Centar za mladež Zaprešić kao nositelj provodi u partnerstvu s OŠ Ljudevita Gaja, OŠ Antuna Augustinčića i SŠ Ban Josip Jelačić. Projekt predstavlja inicijativu razvoja i unaprjeđenja volonterstva djece i mladih u lokalnoj zajednici grada Zaprešića.

U sklopu njega smo tijekom travnja održali 3 volonterske akcije koje smo usmjerile našim gradskim vrtićima, gdje su nas sama djeca i odgojiteljice s oduševljenjem primili.

U ponedjeljak, 16. travnja 2018. godine, učenice 5. i 7. razreda OŠ Antuna Augustinčića posjetile su 5 predškolskih skupina djece DV Maslačak i pročitale dvije priče. Basna „Figaro, mačak koji je hrkao!“  govori o mačku sa pomalo neobičnim navikama spavanja, dok je priča „Pauli, ti zločesti Pauli!“ slikovnica je o vrlo živahnom zečiću koji zbog svoje nepažnje upadne u nevolju.

U srijedu, 18. travnja 2018. godine, realizirali smo volontersku akciju čitanja priča i u DV Vrtuljak kada smo s učenicima i učenicama 6. razreda OŠ Ljudevita Gaja posjetili smo odgojnu skupinu “Pužići”. U volonterskoj akciji sudjelovalo je 9 učenika i učenica, a svi oni su se zajedno s nama pripremali od veljače 2018. godine kako bi zajedničko druženje bilo što sadržajnije i kvalitetnije. Družeći se u prostorijama školske knjižnice prikupljali smo potreban materijal, birali priče Ivane Brlić Mažuranić, uvježbali Regoča, a uz to se i kvalitetno podružili snimajući film o pripremi i realizaciji volonterskih projekata djece. Film o volontiranju svijetlo dana ugledat će u svibnju ove godine te mu se iznimno veselimo!

Prije samog čitanja Regoča, domaćini “Pužići” sa svojom odgajateljicom – tetom Gogom – su nas počastili pjesmom i plesom što je svakako pridonijelo pozitivnoj atmosferi i otklanjanju početne treme.

Treću akciju realizirali smo u utorak, 24. travnja, s učenicama 6. i učenikom 8. razreda OŠ Antuna Augustinčića kada smo u DV Maslačak čitanjem „Pisma iz Zelengrada“ obilježili Dan planeta Zemlje. Pismo iz Zelengrada” priča je za djecu Nevenke Vidak. Slikovnica je namijenjena najmlađima i prenosi važnu ekološku pouku. Na veoma jednostavan način u priči je prikazano kako nemarni postupci ljudi, poput bacanja smeća u šumu ili potok, može utjecati na prirodu, vode, biljke i životinje. Djeci se na ovaj način ukazuje na važnost ekologije i poštivanja okoliša te ih upozorava kako bacanje smeća može imati dugoročne posljedice ne samo za životinje, već i ljude.

Planirano trajanje projekta je 11 mjeseci, od 01. listopada 2017. do 31. kolovoza 2018. godine, a financijski je podržan od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva!

 

SPS_volonterska akcija_vrtići (1) SPS_volonterska akcija_vrtići (9) SPS_volonterska akcija_vrtići (10) SPS_volonterska akcija_vrtići (11) SPS_volonterska akcija_vrtići (12)

Scroll to Top