Search
Close this search box.

Ljepotica i zvijer – s Broadwaya u Lisinski

Predstava „Ljepotica i zvijer“ je izvedba bajke francuske autorice Jeanne-Marie Leprince de Beaumont iz 1756. godine.

Animirani studio Walt Disney je prema bajci još 1991. godine napravio animirani romantično – fantastički mjuzikl, dok je 2017. godine Bill Condon snimio fantastično glazbeni film. Osim navedenih izvedbi postoje i  mnoge verzije crtića i filmova iz različitih produkcija. Naime svoj kazališni put ova bajka započinje na Broadwayu, gdje se predstava odigravala punih 13 godina i postala najdugovječnija brodvejska produkcija svih vremena.

Ono s čime sve čitatelje kroz ovaj članak želim upoznati je da i Zagrebačko kazalište Komedija koje je namijenjeno za izvođenje dramskih, ali ujedno i glazbenih predstava od ove jeseni po uzoru na Broadway izvodi predstavu „Ljepotica i zvijer“.

 

Predstava se izvodi u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. U ovoj predstavi osim glumaca sudjeluje i balet, zbor te orkestar, a redatelj je Leo Mujić. U ulozi glavne glumice Belle su Vanda Winter i Buga Marija Šimić, dok se u ulozi zvijeri nalaze Igor Drvenkar i Ivan Glowatzky, a ulogu Gastona upriličili su Fabijan Pavao Medvešek i Matko Knešaurek. Ostalu postavu glumaca čine: Đani Stipaničev, Igor Mešin, Renata Sabljak, Sandra Bagarić te mnogi drugi.

Naime, u predstavi je opisana bajka koja prikazuje čudesnu ljubavnu priču između Belle, prekrasne djevojke iz malog gradića i zvijeri iza koje se krije princ koji mora naučiti voljeti da bi mogao prekinuti čaroliju i ponovno postati princ. Prekrasna djevojka Belle je odrasla samo uz oca koji je šašavi izumitelj i koji se radi svoje nespretnosti zatekao u dvorcu zvijeri, a što je dovelo do toga da je Belle zatočena u dvorcu. Zvijer je vlasnik začaranog dvorca u kojem živi zajedno sa svojim slugama koji su čarolijom pretvoreni u sat, svijećnjak, ormar i čajnik. Djevojka Bell se, spašavajući oca, žrtvovala za njega tako da je prihvatila da ona ostane zarobljena u dvorcu za slobodu svoga oca. S vremenom je djevojka Belle uvidjela dobro srce princa koji se skrivao iza zvjeri, a što je dovelo do toga da se jedan u drugog zaljube. Osim zvijeri koja se vrlo brzo zaljubila u djevojku Bell koja je bila najzgodnija i najpametnija djevojka u selu na istu je oko bacio i lokalni mladić Gaston koji je bio opsjednut s Bell i smatrao da ona mora biti samo njegova.

Kako ne bih otkrila baš sve detalje za one koji se nisu nikada susreli s bajkom,reći ću još samo da je djevojka Bell svojom ljubavlju uspjela skinuti prokletstvo i da je zvijer ponovno postao princ.

Moj doživljaj predstave

Od malih nogu obožavam slušati Disneyeve bajke, ali bajka koju posebno volim je „Ljepotica i zvijer“. Kad je 2017. godine izašao film odmah sam rekla „to moram pogledati“ i od tog dana moj najdraži film je upravo „Ljepotica i zvijer“. Moram priznati da sam bila oduševljena kada sam vidjela najavu za predstavu. Pomislila sam “ako su bajka i film odlični, mislim da ni predstava ne može biti ništa drugo nego odlična“, a tako je i bilo. Već na samom početku osjetila se neka posebna čarolija, Lisinski je bio pun i svi smo čekali da ta prekrasna djevojka Bell izađe na pozornicu. Uživala sam puna dva i pol sata ispunjena čistom čarolijom dok su se na pozornici izmjenjivali izvrsni glumci i plesači, u pozadini se čula glazba koja je lijepo pratila radnju. Koliko su glumci, ali i cijela ekipa koja je sudjelovala u nastajanju ove predstave bili izvrsni govori i to da se cijela dvorana na kraju izvedbe digla na noge i dugo, dugo pljeskala. Predstava je definitivno nadmašila sva moja očekivanja.

Za kraj bih svim čitateljima, malima i velikima, preporučila da pogledaju predstavu i podrže cijelu ekipu koja je napravila pravi spektakl.

Predstava se izvodi kroz cijeli mjesec prosinac.

Više informacija o rasporedu prikazivanja i ulaznicama: https://www.komedija.hr/www/raspored-predstava/

 

 

Nera Matuško

 

Scroll to Top