Search
Close this search box.

Ljetni debatni klub

 

Trajanje: 5 susreta po 90 min (dva školska sata)

Početak: 26. lipnja (do 30. lipnja)

Dob: viši razredi osnovne škole i srednja škola

Cijena: 40 eura

Opis programa: U svijetu posla sve se više spominje pojam ”soft skills”, odnosno poslodavci sve više vrednuju takozvane ”meke vještine”. One u odnosu na ”tvrde vještine”, kao što su poznavanje stranoga jezika, posjedovanje diplome, korištenje tehnologijom, programiranje itd., obuhvaćaju vještine poput vođenja tima, timskog rada, asertivnosti, empatije, samomotivacije, pregovaranja, odlučnosti, kreativnog razmišljanja.

Ipak, u moru soft skillsa uvijek se najviše ističu komunikacija, aktivno slušanje, samopouzdanje, upravljanje vremenom i snalaženje pod pritiskom.

S druge strane, takve nam vještine ne znače mnogo ako iza njih ne stoji znanje i jasna argumentacija vlastitih ideja i stavova.

Upravo debata pomaže jasnije i smislenije izraziti svoj stav, ali potpomaže i kritičko razmišljanje, toleranciju i otvorenost uma, kao i dobru opću organizaciju misli i govora te govorničku izvedbu –sposobnosti koje nam uvelike znače u prezentaciji naših misli drugima, usmenom odgovaranju i kasnije pri zapošljavanju.

Debatni se klubovi organiziraju u osnovnim i srednjim školama, pa i na fakultetima, a od 26. do 30. lipnja djeca će imati priliku upisati ljetni debatni klub na kojem ćemo u samo 5 dana naučiti:

  • dvije vrste debata (Karl Popper i World Schools)
  • pragmadijalektički model argumentacije
  • vježbe kritičkog razmišljanja
  • vježbe improvizacije za poticanje kreativnog razmišljanja
  • strukturu kvalitetnog argumenta
  • vrste tvrdnji
  • strukturu pobijanja
  • kako se koristiti poveznicama u argumentaciji.

Smišljanje argumenata u zadanom vremenu u timu poboljšava vještine rada u timu, vodstva i upravljanja vremenom. Kritičko razmišljanje pospješuje empatiju i kreativno razmišljanje, a samo izvođenje kratkih govora unutar debatnog formata rezultira stjecanjem samopouzdanja.

Debatiranje nije samo za iznošenje vlastitog stava, već za učenje argumentacije i samopouzdano iznošenje vlastitih stavova, što će polaznicima, uz ostale stečene vještine, koristiti već za vrijeme školovanja, ali i u poslovnom svijetu u budućnosti.

Program će voditi diplomirana fonetičarka (retoričarka i stručnjakinja za javni nastup) te profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Maja Stokić.

U cijenu je uključen materijal kao i potvrda o sudjelovanju na radionici.

Prijave na: majastokic0611@gmail.com / 099 842 2262

Scroll to Top