Mladi za mlade: Edukacijom do aktivacije!

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” i volonterske pozicije putem kojem želimo mlade naše lokalne zajednice uključiti u rad Centra za mladež Zaprešić donosimo novi tekst i još jednu priču mladih za mlade. Naša volonterka Gabrijela Matić napisala je članak o nedavno održanoj edukaciji o sudjelovanju mladih u procesima donošenja odluka. ? Cijeli tekst pročitajte niže te ga slobodno podijelite s vašim prijateljima!

 

Edukacijom do aktivacije!

IMG-20170428-WA0021Često znam čuti mlade u Zaprešiću kako im nedostaje sadržaja za mlade. Rekla bih da Zaprešić uvijek može i treba težiti boljem, ali ne možemo reći da nema sadržaja Prije bih kao razlog navela neinformiranost. Upravo se Lokalni info- centar za mlade trudi informirati mlade o aktivnostima koje se organiziraju u našoj zajednici. Jedna smo od rijetkih sredina koja ima tako razvijen centar za mlade i koja se trudi obogatiti ponudu svojim mladima. Kao pripadnici te mlade populacije koja nastoji pohvatati sve aktivnosti u gradu koje su u mom osobnom interesnom području važno mi je da obavijestim i druge.

Krajem travnja, točnije 28.04. 2017. održana je radionica u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića „Sudjelovanje mladih u procesima donošenja odluka“. U goste su nam došle kolegice iz Mreže udruga Zagor – Ivana Radanović i Kristina Franc te LAG Zagorje – Sutla – Tajana Broz. Na radionici smo govorili o ciklusu javne politike za koju smo se složili da bi mladi trebali biti uključeni u sve procese javne politike ili barem veći dio kako bi bili upoznati s cijelim ciklusom, a ne samo  završnim korakom odlučivanja o određenom rješenju. Istaknula bih modele participacije s kojima su se polaznici radionice upoznali. Smatram bitnim spomenuti kako su u radionici sudjelovali predstavnici srednjoškolaca iz SŠ ban Josip Jelačić, mladi iz CZMZ-a, Savjeta mladih Zaprešića i predstavnik studenata Zaprešića. Osmislili smo u grupama aktivnosti za mlade za ostvarenje određenih ciljeva kao što je npr. informiranje mladih o sportskim događanjima kroz organiziranje sportskog turnira uz čije će se terene postaviti info točke za sportske udruge grada Zaprešića i okolice. Želja nam je da se neke od predloženih aktivnosti iznesu nadležnima i nadamo se i provedu u skorijoj budućnosti uz detaljniju razradu.

Važne psihološke odrednice kojima se opisuju mladi su energičnost, entuzijastičnost i motiviranost. Svaka od njih upućuje na aktivaciju. Iskreno se nadam da će ovaj kratki izvještaj biti barem nekolicini poticaj da se informiraju i uključe u aktivnosti koje se organiziraju za mlade u Zaprešiću, ali isto tako i proslijediti informaciju starijima o događajima koji su organizirani za njih. Vidimo se na nekoj budućoj radionici, predavanju ili nečemu sličnom. Za kraj prenosim vam osvrt jedne polaznice radionice kako bih vas dodatno motivirala 🙂 : „Vjerujem da mi mladi možemo učiniti puno ako se ujedinimo i pokažemo interes. Nažalost toga u našem gradu nedostaje, a tako se puno mogućnosti pruža. Ova radionica educirala me o samom procesu javne politike i voljela bih dobiti priliku uključiti se kroz različite organizacije u proces izrade javne politike za mlade u svom gradu. Odlično mi je jer smo se ovdje okupili predstavnici svih mladih i onih od 17 godina, studentske populacije do onih starijih, radničke mladeži. Veselim se novim radionicama i potičem vas na organizaciju jer ću se zasigurno odazvati. Hvala vam“.

Gabrijela Matić, volonterka

Ako se i ti želiš uključiti u pisanje članaka mladih za mlade, slobodno nas kontaktiraj putem:

  • maila voditeljice projekta, Anamarija Juroš: anamarija@czmz.hr
  • mobitela Info centra: 091/7813-961
  • telefona Centra za mladež Zaprešić: 01/3311-711
  • Facebook stranice projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića”: https://www.facebook.com/infocentarzapresic/
  • osobnog dolaska u Centar za mladež Zaprešić u uredovno radno vrijeme, na adresi Matije Gupca 4, Zaprešić.

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

Scroll to Top