Search
Close this search box.

Mladi za mlade: Kako najbolje započeti školsku godinu?

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” i volonterske pozicije putem kojem želimo mlade naše lokalne zajednice uključiti u rad Centra za mladež Zaprešić donosimo novi tekst i još jednu priču mladih za mlade. Naša volonterka Gabrijela Matić napisala je donosi novi članak! ? Cijeli tekst pročitajte niže te ga slobodno podijelite s vašim prijateljima!

Kako najbolje započeti školsku godinu?

  1. slikaOstavite dobar dojam. Nije važno jeste li u 1. ili 3. razredu srednje škole. Lakše je kada si 1. vjerovao/vjerovala ili ne jer stjecanjem prvih ocjena i pokazivanjem zalaganja i truda ostavit ćeš dobar prvi dojam na profesora koji će on teško izbrisati kasnije. To ne znači da se treba prestati truditi i živjeti na staroj slavi ostatak srednje škole. Ne. Taj prvi dojam pomaže vam u onim situacijama gdje su tanke linije između ocjena. Vjerujte mi. Been there, done that. Za vas koji ste prošli prvi razred isto nije kasno jer je početak svake školske godine prilika da profesorima pokažete da ste odlučili dati sve od sebe od te godine i popraviti u narednom razdoblju svoj školski score. Ok Gabrijela, kužim, ali kako? Lijepo. Sad kada prođu inicijalni, nakon što se usvoje lekcija, ili dvije samostalno se javite za odgovaranje. Vjerujem da i danas profesori pitaju: „Želi li se možda netko javiti?“. Iskoristite tu priliku i profesori će biti naklonjeni i nagradit će vaše znanje i trud. Na taj način možete pobrati puno dobrih ocjena za učenje ne tako puno gradiva i lakše će vam biti odgovaranje jer ne će biti onog iznenadnog prozivanja koji vam prouzrokuje stres i otežava vam odgovaranje gradiva koje vjerojatno i niste tako dobro usvojili.
  1. Organizacija je pola odrađenog posla i iz osobnog iskustva vam garantiram istinitost navedene tvrdnje. Možda i sami svake školske godine date obećanje i sebi i roditeljima i dečku/curi da ćete redovito učiti, planirati i ne se dovoditi u situaciju neprospavanih noći tik pred test. Zapamtite, ciljevi koje si postavljate trebaju biti realni i vama mogući za ostvariti. Primjerice, cilj da ćete se javiti odgovarati 4 predmeta nakon vikenda u kojem ste imali utakmicu, vjenčanje sestrične, proslavu rođendana ili nešto drugo, je zaista teško ostvariti. Nije nemoguće, ali pomalo. Predlažem vam da si na jedno mjesto bilježite obaveze, planove i u skladu s njima postavljate ciljeve. Da bi nam kasnije u životu bilo malo lakše, bitno je završiti dobru školu, a za to su bitne ocjene. Za mene osobno nije najvažnije u životu imati dobre ocjene, nego biti dobar čovjek, a u osobnoj izgradnji pomažu nam ne samo školski sati, već i slobodno vrijeme koje provedemo u društvu nama bitnih osoba i u aktivnostima koje nas ispunjavaju.
  1. slika_1Odaberite neku aktivnost kojom se već jako dugo želite početi baviti i pokrenite se. Ne moraju to biti skupo plaćene aktivnosti kako bi roditeljima zadali dodatan trošak. To može biti trčanje u prirodi, rolanje, pisanje, ples, čitanje određene literature. Navedene aktivnosti su bile moja aktivacija kroz obrazovanje, a vjerujem da su vaše još bolje. Poznajem primjer par srednjoškolki koje su se odlučile aktivirati po pitanju volontiranja. Možda se želite početi baviti nekim sportom. Imate moju punu podršku, ali sve naravno treba biti u dogovoru sa vašim roditeljima jer su oni odgovorni za vas. Aktiviranjem izvan škole više si pomažete u osobnoj izgradnji, pametnije koristite svoje slobodno vrijeme, češće sklapate prijateljstva, stječete više iskustava, imate obogaćenije doživljaje. Ne treba se preopteretiti aktivnostima i zanemarivati obaveze, ali vrijeme za svoj neki gušt treba pronaći. To vam želim od srca. 
  1. Činiti dobre stvari za druge osim za sebe. Možda vam se dogodilo da ste nizali same petice, imali hrpu prijatelja, curu/dečka, postizali najbolje rezultate u svojim aktivnostima, imali sve što ste poželjeli, a niste bili sretni koliko ste mislili da ćete biti. Ključna stvar koja u slagalici nedostaje jest činjenica da smo mi ljudi društvena bića i živimo u ovisnosti o drugima svakodnevno. Punina sreće se prema jednom čovjeku o kojem sada nemam vremena puno pisati nalazi u činjenju dobra za drugu osobu. Stoga, poziv koji vam upućujem kako bi više nosili osmijeh na licu iako traje školska (agonijska) godina jest upravo da se usmjerite na činjenje više stvari za druge. Male stvari čine sreću. Kojim drugim ljudima? Padaju mi na pamet vaši roditelji, braća i sestre s kojima se možda puno svađate. Pomozite u pisanju zadaće, pospremite sobu, stol iza sebe, odnesite smeće u kantu, pitajte mamu i tatu kako im je prošao radni dan,.. Milijun je malih stvari koje možete i koje će usrećiti vas, ali i sve vaše „druge“ i koje će vam poboljšati odnose i činiti vas sretnijima. Govorim iz iskustva i garantiram vam uspješnu školsku godinu.

Sa željom da u ovoj školskoj godini budete bolji učenici, a još bolji ljudi,

Vaša Gabrijela

Gabrijela Matić, mag. psihologije, volonterka

Ako se i ti želiš uključiti u pisanje članaka mladih za mlade, slobodno nas kontaktiraj putem:

  • maila voditeljice projekta, Anamarija Juroš: anamarija@czmz.hr
  • mobitela Info centra: 091/7813-961
  • telefona Centra za mladež Zaprešić: 01/3311-711
  • Facebook stranice projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića”: https://www.facebook.com/infocentarzapresic/
  • osobnog dolaska u Centar za mladež Zaprešić u uredovno radno vrijeme, na adresi Matije Gupca 4, Zaprešić.

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

 

 

Scroll to Top