Search
Close this search box.

Mladi za mlade: Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” i volonterske pozicije putem kojem želimo mlade naše lokalne zajednice uključiti u rad Centra za mladež Zaprešić donosimo novi tekst i još jednu priču mladih za mlade. Naša volonterka Gabrijela Matić napisala je kratak tekst o volontiranju za udrugu Ivančica. Cijeli tekst pročitajte niže te ga slobodno podijelite s vašim prijateljima!

„Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti“

slikaOvaj naslov nije slučajan i nije u službi mamca vas čitača. Isti citat nalazi se na web adresi jedne udruge koja djeluje na području Zaprešića. Riječ je o udruzi „Ivančica“ kojoj je svrha promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama. Udruga djeluje u našem gradu od 2005. Dugih je to 12 godina, a ja se nekako osjećam posramljenom jer sam posjetila udrugu tek u 10. mjesecu. Tješim se da nikad nije kasno i da ne mogu biti na svim stranama. Udruga izučava i prati oblike rehabilitacije i potpore osobama s posebnim potrebama, unapređuje oblike zbrinjavanja tih osoba, informira roditelje/staratelje i obitelji osoba s posebnim potrebama o pravima i mogućnostima zbrinjavanja, predlaže mjere i propise nadležnim tijelima i službama iz područja zaštite i rehabilitacije osoba s posebnim potrebama. Stručni djelatnici kroz poludnevni program, provode sadržaje radnih aktivnosti, psihosocijalne rehabilitacije, organiziranog provođenja slobodnog vremena, te savjetodavni rad. Udruga broji stotinjak članova koje čine i suradnici i obitelji korisnika kao i sami korisnici. Njih je 32 koji se svakoga radnog dana druže u dnevnom boravku od 8 do 14 sati u svojim prostorijama koje se nalaze nadomak Interovog stadiona. Kada se vozite cestom prema Jelačićevim dvorima u vašem vidnom polju sigurno će se naći prekrasna kanadska kuća. E tu vam se druži genijalna ekipa.

U sklopu međunarodne volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“ provela sam zajedno sa 5 volonterki 2 dana družeći se sa korisnicima udruge i kada sam promišljala o čemu ću pisati u idućem članku odmah mi je sinula Ivančica. Bilo bi najpoštenije da vam predočim kako je to tamo pa krenimo. Na ulazu smo imali pravi odred za doček- gospođa Ramljak predsjednica udruge, troje korisnika koji su nas proveli po kući, upoznali sa ostalima. Pokazali su nam svoje radove, šalili smo se oko popusta za kupnju radova, no bili su nepopustljivi. Naravno i mi smo rado kupile radove jer nam je cilj što bolje funkcioniranje udruge, a kupnjom radova tome pridonosimo. Sigurno su i za Uskrs pripremili prava umjetnička djela stoga bih trebala požuriti u shopping da mi se ne rasprodaju (tipična žena, naravno). Osim trgovinskih veza, uspostavile su se u ta dva dana i druge veze. Razvile su se simpatije između volonterki i korisnika jer je teško odoljeti šarmu djevojki i mladića koji su u udruzi. Zajedno smo i održali spontani plesnjak, a kako je među korisnicima i jedan iskusni DJ imali smo uistinu kvalitetnu glazbenu podršku. Smijali smo se, upoznali što tko voli i zajedno proveli nezaboravan vikend. Prava obiteljska atmosfera očitovala se i u zajedničkom ručku u kojem je bilo priče oko Dinama i Hajduka, šminke i nakita, proizvoda koje su uspjeli prodati na gospodarskom sajmu i planovima vezanim uz kreativno izražavanje ususret božićnom koncertu „Iz ljubavi za njih“ koji udruga organizira svake godine.

Iako sam vam možda i previše otkrila prenoseći svoje doživljaje, vjerujem da nakon pročitanog i ti želiš kupiti koji radi, zaplesati, smijati se i podijeliti dio svoga vremena za korisnicima udruge „Ivančica“. Ukoliko ne znaš kako, javi nam se u Centar za mladež Zaprešić ili jednostavno prošeći do udruge i pokucaj na vrata iza kojih se krije zajedništvo, veselje i puno ljubavi. Neki će od vas pomisliti da sam pisala o Bistri i isto izjavila na kraju, ali moje skromno volontersko iskustvo dokazalo je da u svakoj takvoj udruzi ili organizaciji koja djeluje na dobrobit čovjeka možete zaprimiti velike doze ljubavi, radosti i zajedništva. Dođi u Ivančicu i pomozi sjemenu sadašnjosti kako bi se razvio u najljepši cvijet. Pitaš se zašto? Jer rastom našeg angažmana raste i naša udruga „Ivančica“.

Gabrijela Matić, volonterka

Ako se i ti želiš uključiti u pisanje članaka mladih za mlade, slobodno nas kontaktiraj putem:

  • maila voditeljice projekta, Anamarija Juroš: anamarija@czmz.hr
  • mobitela Info centra: 091/7813-961
  • telefona Centra za mladež Zaprešić: 01/3311-711
  • Facebook stranice projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića”: https://www.facebook.com/infocentarzapresic/
  • osobnog dolaska u Centar za mladež Zaprešić u uredovno radno vrijeme, na adresi Matije Gupca 4, Zaprešić.

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

Scroll to Top