Search
Close this search box.

Mentalno zdravlje i emcoije

Često čujemo da biti mentalno zdrav znači uvijek biti sretan i dobrog raspoloženja.

No, kroz život se osim s ugodnim situacijama, susrećemo s teškim, neugodnim situacijama. Tada osjećamo različite neugodne osjećaje poput straha, tuge, ljutnje. Ti neugodni osjećaji javljaju se i šalju nam informaciju da nas nešto smeta, da smo ugroženi ili primjerice da smo izgubili nekog važnog. Iako su neugodni, jednako su važni za naš život kao i osjećaj sreće ili ljubavi. Oni nam signaliziraju što nam treba. Strah nam javlja  da nam treba više sigurnosti i zaštite, tuga da nam treba više podrške i utjehe, usamljenost da nam trebaju nama dragi ljudi.

Umjesto da se sramite, odbacujete ili potiskujete neugodne osjećaje izrazite ih. Recite ih na glas, zapišite, nacrtajte, podijelite s osobom od povjerenja.

Dobro mentalno zdravlje podrazumijeva prihvaćanje svih emocija. U redu je da nam je nekada teško. Važno je pitati se kako se osjećamo, izraziti to i istraživati što nam sada treba. Nekada će nam odgovarati društvo drugih ljudi, a ponekada da se osamimo.  Ne postoji generalni recept osim da slušamo signale koje nam osjećaji šalju te da tražimo načine kako da ostavirmo svoje potrebe.

Projekt Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja financijski podržava Grad Zaprešić.

Scroll to Top