Svjetski dan mentalnog zdravlja

10. listopada obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi podigli svijest javnosti o pružanju odgovarajuće brige za mentalno zdravlje, senzibilizirali o poteškoćama koje su vezane za mentalno zdravlje te poticali na ulaganje u sustav podrške.
Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja odvija se pod sloganom: “Mentalno zdravlje kao globalni prioritet.”
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definirala je mentalno zdravlje kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici (WHO; 2001).

Pozitivno mentalno zdravlje uključuje:

  •  osjećaj osobne vrijednosti i samopoštovanje
  • svijest o svojim osjećajima i prihvaćanje osjećaja bez obzira što su neki neugodni
  • sposobnost da se mijenjamo, prilagođavamo i nosimo s teškoćama i stresom
  • bavljenje produktivnim aktivnostima
  • sposobnost stvaranja i održavanja dobrih međuljudskih odnosa

Kako bi informirali građane o važnosti svakodnevne brige o sebi, udruga CeZaM Zaprešić organizirala je Info štand na kojem smo građanima besplatno dijeli edukativno-promotivne kartice.

Briga o sebi i mentalnom zdravlju nije jednokratan posao, već uključuje kontinuirane i raznovrsne aktivnosti.  Kroz edukativno-promotivne kartice, osoba ima priliku isprobati različite aktivnosti i otkriti što njoj pomaže da se bolje osjeća.

Članak je nastao u sklopu projekta Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja koji financijski podržava Zagrebačka županija i Grad Zaprešić.
 
Scroll to Top