Search
Close this search box.

10 zlatnih smjernica za sretno volontiranje

1. Promisli – Teško Vam je naći vremena za volontiranje? Za početak, možete se odlučiti za jednu ili dvije kave manje i to vrijeme iskoristiti za volontiranje.

2. Istraži, odaberi i upoznaj svoju zajednicu – Razmislite koje su Vam teme privlačne i istražite udruge koje se bave problematikom koja Vas zanima. Pitajte kolege i prijatelje, pretražite Internet, posjetite lokalni volonterski centar i odaberite volontiranje koje bi Vam moglo biti zanimljivo.
3. Promisli koje vještine možeš ponuditi – Možete ponuditi svoje znanje i vještine stečene u okviru zanimanja, ili možda organizacijske i komunikacijske vještine, ili jednostavno par ruku za fizičku aktivnost prema temi za koju se zalažete.
4. Možda želiš nešto dodatno naučiti? – Uz osjećaj korisnosti i veće zadovoljstvo, volontiranjem možete naučiti i steći neke nove kompetencije koje niste imali prilike ranije razvijati. Možda želite naučiti znakovni jezik, naučiti više o permakulturi, naučiti bolje raditi u Excelu. Puno je različitih znanja i prilika koje su utkane u različite volonterske projekte. Iskoristite ih! – za svoju dobrobit i za dobrobit zajednice.
5. Saznaj više o organizaciji u kojoj ćeš volontirati Informirajte se preko Volonterskog centra, provjerite dosadašnje volonterske projekte organizacije u kojoj želite volontirati, pitajte direktno zaposlenike i članove organizatora volontiranja o mogućnostima volontiranja kod njih.
6. Razmotri virtualno volontiranje – Ako imate računalo i potrebne informatičke vještine, moguće je volontirati i putem računala. To može biti sjajan početak volontiranja.
7. Zabavi se – Volontiranjem darujete zajednicu i osobe kojima pomažete, ali darujete i sebi. Volontiranje je dobrovoljno i nitko Vas ne prisiljava na to. Stoga odaberite aktivnosti koje Vas zabavljaju i vesele.
8. Budite svoji i autentični – Volontiranje je iskaz slobodne volje, autentičnosti i pozitivne energije. Budite originalni i donesite svoj entuzijastični duh, svoj smisao za humor i svoj način komunikacije. Autentičnost se prepoznaje i cijeni.
9. Podijeli svoja očekivanja s organizatorom volontiranja – Razmislite što Vam je važno prilikom volontiranja i otvoreno razgovarajte s koordinatorom volontiranja o svemu. Otvoreni razgovor i jasna međusobna očekivanja učinit će Vaše volontersko iskustvo još boljim.
10. Podijeli svoje iskustvo – Provjerite komunikacijske kanale Vaše organizacije. Postoje li web stranica, društvene mreže i publikacije u koje možete uvrstiti svoju volontersku priču, ili možda web stranice o volontiranju u lokalnoj zajednici. Dobre priče potiču stvaranje još dobrih priča!
Izvor: Volonterski centar Zagreb
Scroll to Top