Search
Close this search box.

Održana međunarodna radionica „UČINKOVITE POLICY INTERVENCIJE – Garancija za mlade (iz alternativne skrbi)“

Mreža mladih Hrvatske, SOS Dječje selo Hrvatska, Centar za mladež Zaprešić i Udruga Igra u suradnji s Nacionalnim vijećem mladih Austrije organizirali su od 5. do 7. veljače u Zagrebu međunarodnu radionicu „UČINKOVITE POLICY INTERVENCIJE – Garancija za mlade (iz alternativne skrbi)“.
Cilj radionice bio je potaknuti razmjenu znanja i iskustva među relevantnim dionicima u području skrbi i zapošljavanja mladih iz alternativne skrbi (mladi odrasli u udomiteljskim obiteljima, domovima za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te odgojno-obrazovnim ustanovama za maloljetnike) te započeti kreiranje zajedničke vizije politika zapošljavanja za tu skupinu mladih.

Radionica je okupila 25 predstavnike nevladinih organizacija koje rade s mladima iz alternativne skrbi, poslodavce te nekoliko vrhunskih  europskih stručnjaka u ovom području. Osmišljena je na zaključcima analize “Europski horizonti: dobre prakse uključivanja mladih iz alternativne skrbi na tržište rada”, koja je također predstavljena na radionici,  a obuhvaća  najbolje prakse iz 8 europskih zemalja.

Sudionici su osim toga imali prilike čuti i kakva je socio-ekonomska situacija mladih iz alternativne skrbi kada napuste sustav u Hrvatskoj, ali i iskustva iz Njemačke, Austrije, Estonije i Rumunjske. Predstavnik međunarodne organizacije SOS Dječje selo, Ronan Mangan, predstavio je što ta organizacija zagovara na europskoj razini kada su u pitanju mladi iz alternativne skrbi, a posebno njihovo zapošljavanje. U posljednjem dijelu radionice, sudionici su kroz grupni rad pokušali dokučiti što neku mjeru uključivanja mladih iz sustava alternativne skrbi na tržište rada čini dobrom i uspješnom, te nastojali predložiti konkretna policy rješenja u tom području, kao i projekte te moguća područja buduće suradnje.
Analiza i radionica su dio projekta “Garancija za SVE mlade”,  kojim iz perspektive mladih iz alternativne skrbi, ovih 5 organizacija prati i vrednuje provedbu mjera Garancije za mlade (GZM).  Premda se iz javnih nastupa može zaključiti da donositelji odluka puno očekuju od provedbe GZM-a, instrumenta razvijenog na EU razini kojim se svakoj mladoj osobi u roku od 4 mjeseca od ulaska u nezaposlenost ili neaktivnost jamči ponuda nastavka obrazovanja, pripravništva ili radnog mjesta, ishode je u ovom trenutku teško predvidjeti, posebno kad govorimo o ranjivim skupinama poput mladih iz alternativne skrbi. Iz tog se razloga ovim projektom želi ispitati utječe li provedba GZM-a na smanjenje stupnja socijalne isključenosti  i povećanje zaposlenosti mladih iz alternativne skrbi, u trenutku kada je socio-ekonomska situacija većine mladih u Hrvatskoj teška, a budućnost upitna.

trenerski izvještaj_hr

Around Europe_Mapping Good Practices of Intergrating Youth Leaving Care in Labour Market

 

Scroll to Top