Search
Close this search box.

Mladi za mlade: Što smo proslavili Danom Europe?

U sklopu projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešić” i volonterske pozicije putem kojem želimo mlade naše lokalne zajednice uključiti u rad Centra za mladež Zaprešić donosimo novi tekst i još jednu priču mladih za mlade. Naša volonterka Gabrijela Matić napisala je članak o nedavnom obilježavanju Dana Europe koji se slavi 9. svibnja ? Cijeli tekst pročitajte niže te ga slobodno podijelite s vašim prijateljima!

Što smo proslavili Danom Europe?

18156805_1274739785973648_8667448367795747295_oU institucijama diljem Europe slavio se njen dan, Dan Europe. Je li to slavlje postojanja našega kontinenta, Europske unije ili nešto sasvim treće. Vidjet ćete na kraju članka. I naša se lokalna zajednica uključila u slavljem koje se obilježilo zanimljivim predavanjima i panel-raspravom na temu „Uloga EU-a u kreiranju karijere mladih“, uz zanimljive goste, predvođene zastupnicom Republike Hrvatske u Europskom parlamentu Ivanom Maletić. Domaćin susreta bio je Studentski zbor Veleučilišta Baltazar koji su susret organizirali u sklopu programa Akademije regionalnog razvoja i fondova EU-a Fondovi u klupama. Cilj projekta jest motivacija mladih za veći društveni angažman radi stjecanja novih znanja i vještina koje će im biti od velike pomoći na budućem poslu. Upravo je Ivana Maletić podijelila mladima korisne informacije i koje se mogućnosti pružaju u Europskom parlamentu. S druge strane u panel raspravi sudjelovala je naša predstavnica iz Centra za mladež Zaprešić – Anamarija Juroš koja je prenijela svoje bogato iskustvo. Uz nju, govorili su i Katarina Pejić- bivša studentica MK-a, voditeljica projekata u OU Podum (program financiran sredstvima EU-a), jedan od programskih voditelja Mreže mladih Hrvatske- Tomislav Kevo te Lana Domšić i Fran Nemec ispred Veleučilišta Baltazar. Rekla bih da je poruka susreta bila da mi mladi imamo mogućnosti samo se trebamo ohrabriti, vjerovati u sebe i istražiti to more mogućnosti koje se pruža. I sama sam se uvjerila da put do uspjeha nije lagan, no upravo zbog toga na kraju je zadovoljstvo još veće. Mladi koji ovo čitate, vaš grad nudi vam brojne opcije, a na vama je da se usudite. Zašto ? Čineći dobro za sebe , činite dobro i za zajednicu i obrnuto.

Na kraju, važno je dati i odgovor na pitanje. Danom Europe slavimo mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegova je vizija bila osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Zakoračite, stoga u neki projekt koji vas zanima, informirajte se oko mogućnosti ostvarenja vlastitih ideja jer tko zna? Možda će se u budućnosti slaviti dan neke vaše inicijative kao što smo mi jučer proslavili Schumanovu ideju.

Gabrijela Matić, volonterka

Ako se i ti želiš uključiti u pisanje članaka mladih za mlade, slobodno nas kontaktiraj putem:

  • maila voditeljice projekta, Anamarija Juroš: anamarija@czmz.hr
  • mobitela Info centra: 091/7813-961
  • telefona Centra za mladež Zaprešić: 01/3311-711
  • Facebook stranice projekta “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića”: https://www.facebook.com/infocentarzapresic/
  • osobnog dolaska u Centar za mladež Zaprešić u uredovno radno vrijeme, na adresi Matije Gupca 4, Zaprešić.

Projekt “Lokalni info-centar za mlade grada Zaprešića” financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mdomsp_logo

Scroll to Top